8 Ağustos 2014 Cuma

CHP'Yİ SOLA KAYDIRMAK İÇİN SON FIRSAT!

       Etrafımızda CHP'nin yavaş yavaş merkez sağ partiye dönüşmesinden şikayetçi olan; ama buna rağmen CHP'nin "düşmana" karşı tek alternatif olduğunu düşünerek her seçimde CHP'ye oy veren insan sayısı azımsanacak düzeyde değil. Bu yazımda amacım, bu dostlarımıza önümüzdeki cumhurbaşkanı seçiminin CHP'yi sağcılıktan kurtarmak için çok önemli bir şans olduğunu göstermek. Benim kime oy vereceğim zaten önceki yazılarımdan da belli; ama samimiyetle söylüyorum ki burada amacım -böyle yapsam da ayıp değil- desteklediğim adaya oy toplamak değil; gerçekten şu CHP için bir çözüm olduğunu göstermek.

       Şimdi öncelikle AKP kitlesinin cehaletinden sürekli şikayet ederek, gerçekten öyle olanları kendinden uzak tutma konusunda üstün başarı gösteren bazı elitistlerimizin, cehaletin üniversite bitirmek veya Yılmaz Özdil kitabı okumakla aşılamayabileceğini gösteren "oyum boşa gider" mantığını inceleyelim.

       Bakın dostlar; cahillik yağ bağlamak gibidir. Yıllarca egzersiz yapmadan ve düzgün beslenmeden yaşarsanız, ancak yıllarca uğraşarak kurtulabileceğiniz kilolar biriktirirsiniz. Aynı şekilde yıllarca gündemi sadece üstün körü takip ederseniz veya sadece popüler gündemi izlerseniz, yıllar geçse de kırılamayacak ön yargı ve cehalete sahip olursunuz. Bakın işte şu seçime. Hiçbir seçimin kuralları bu kadar basit ve net olmamıştı. Bir aday %50'yi geçerse seçimi kazanır; hiçbir aday geçemezse seçim ikinci tura kalır. İlk iki aday da ikinci turda yarışır. Bundan daha basit ne olabilir! Yapmayın; bizler ÖSS'ye ardından ÖYS'ye girmiş; türev-integral falan çözmüş bir nesiliz. Bu seçimi anlamak mı zor geliyor bize? Ve biz; ülkenin geleceği buna bağlı diye yorumladığımız bir seçimin, bu kadar basit kurallarını bile doğru düzgün bilmezken; milleti göbeğini kaşıyan adam diye aşağılıyoruz.

       Yani kısacası, "evet Demirtaş güzel ve doğru konuşuyor ama kazanamaz ki" gibi bir mantık bu seçimde geçerli değil. İlk turda İhsanoğlu ve Demirtaş'ın oy toplamı %50 üzerinde olduğu sürece seçim ikinci tura kalır. Ülke çapında 1000 oy alacak bir aday daha olsaydı, ona vereceğin oy da boşa gitmezdi. Yani; oyunun boşa gitmesi için, oyu boş atman lazım! Başka türlü boşa gidemez. Sonra ikinci turda ne yapıyorsan yap ama ilk turda gerçekten oy vermek istediğin adaya oy vermen için hiç bir engel yok.

       Gelelim bu yazının ana fikrine...CHP'yi sola kaydırma fırsatı nedir? CHP eminim ki çatıyı kurmadan önce HDP ile mi yoksa MHP ile mi ittifak yapsak diye parti meclisinde tartışmıştır. Muhtemelen de -son seçimden hareketle- HDP oyunun % 7 civarı, MHP oyunun da %17 civarı olduğunu düşünerek, seçim ittifakını MHP ile yapmayı uygun gördü. Bu çatıyı da doğal olarak BBP, İşçi Partisi gibi faşist partiler de destekleme kararı aldılar. Elinden hala kan damlayanların adayına oy vermek benim için problem değil diyorsanız sorun yok. Ancak CHP'nin bu adayından ve ittifakından rahatsızsanız; her zaman gösterdiğiniz pragmatik (fayda odaklı) tavrı, yine göstermenizi öneriyorum.

       CHP'yi sola yaklaştırmak istiyorsanız, ilk turda Demirtaş'a oy verin! Demirtaş bu seçimde ne kadar yüksek oy alırsa, CHP'nin bir sonraki genel seçimde rotasını sola çevirme olasılığı da o kadar artacaktır. Unutmayın Demirtaş'ı sadece Kürtler desteklemiyor! Türkiye'nin gerçek sosyalistleri ve özgürlükçülerinden tutun da, ezilen azınlık ve mezhep gruplarına; LGBT derneklerinden ağasız sendikalara, tüm ötekileştirilmiş kesimler Demirtaş'ı destekleme kararlarını açıkladılar. Hem bu gruplarla; hem de nüfusu 20 milyonu bulan Kürt nüfusla ilişkilerini geliştirecek bir CHP, emin olun ki AKP karşısında hem gerçek hem de daha ciddi bir tehdit olacaktır. Siz de bir sonraki seçimde sandığa tıpış tıpış değil; gönül rahatlığı ve hür irade ile gider, oyunuzu gözleriniz dolarak kullanırsınız.
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder